
Tourism In Balance projektipartnerite kohtumine Brasovis
13.–16. mail toimus Rumeenias Brașovis, neljapäevane Tourism in Balance (TIB) projekti partnerkohtumine. Fookuses oli turismi tasakaalustatud arendamine ning teadmiste ja kogemuste jagamine partnerorganisatsioonide vahel.
Kohtumise esimene päev algas sisukate ettekannete ja aruteludega:
- Sessiooni avas Brașovi esindaja Alina Nicoară, kes tegi ülevaate andmepõhisest lähenemisest, mida kasutatakse Brașovi ajaloolise keskuse külastajate käitumise ja turismikoormuse hindamiseks.
- Eesti Majandus-ja Kommunikatsiooniministeeriumi nõunik Aleksandr Michelson tutvustas Eesti turismivaldkonna pikaajalist arengudokumenti „Eesti turismi pikk vaade 2025–2035“.
- Esteban Herrera (Turismo Andaluz) andis põneva ülevaate D3HUB (Tourism of Tomorrow Data-Driven Destinations Hub) projektist – Euroopa Liidu kaasrahastatud algatusest, mille eesmärk on luua isemajandav pädevuskeskus, mis toetab Euroopa turismisihtkohti nende andmepõhises rohelises ja digitaalses üleminekus.
- Alina Drăgan tegi ülevaate turismi arengust Brașovi maakonna tasandil.
- René van Schie (Amsterdami regiooni esindaja) kutsus osalejaid kaasa mõtlema teemal, kuidas turismimaksud saaksid toetada külastajate kestlikumat käitumist ning olla tõhusaks tööriistaks vastutustundliku turismi kujundamisel.

Fotol Aleksandr Michelson
Pärastlõunal nauditi giidiga jalutuskäiku läbi Brașovi kauni vanalinna, millele järgnes meeleolukas šokolaaditöötuba Dorian Lungu (Luado) juhtimisel. Esimene päev pakkus suurepärast tasakaalu erialaste teadmiste ja kohaliku kultuuriga süvitsi tutvumise vahel.
Päev 2: Brasovi piirkonna turismi parimate praktikatega tutvumine
Teine päev viis osalejad Transilvaania südamesse. Päev algas külastusega ikoonilisse Brani lossi, millele järgnes maaliline maastikusõit džiipidega ümbruskonnas. See pakkus suurepärase võimaluse tutvuda piirkonna rikkaliku kultuuri- ja looduspärandiga.

Foto: BUAS
Lõunasöök toimus Matca hotellis, kus STUP restoran pakkus modernset lähenemist Transilvaania köögile. Kohalikest toorainetest valmistatud road, mis põhinevad traditsioonilistel retseptidel, lõid ainulaadse maitseelamuse, mida täiendasid hingematvad vaated Bucegi mägedele.
Pärastlõunal külastati Dino Parki, mis on tunnustatud kui üks projekti parimaid näiteid uuenduslikust ja peresõbralikust turismikogemusest. Seejärel suunduti avastusretkele ajaloolisse Râșnovi kindlusesse, kus osalejatel oli võimalus tutvuda piirkonna rikkaliku ajaloolise pärandiga.
Erilist tähelepanu väärib ka see, et kogu päeva tegevused jäädvustas EuroNews, kes liitus kohtumisega, et filmida erisaadet Tourism in Balance projektist.
3. päev: Kestlikkus ja autentsed elamused maaturismis
Kolmas päev oli pühendatud ühele projekti eeskujulikumale heale tavale – Vama Buzăului kogukonnale. Osalejatel avanes võimalus kogeda, kuidas maapiirkonna kogukond saab edukalt arendada jätkusuutlikku turismi, säilitades samal ajal oma kohaliku identiteedi ja loodusväärtused.

Lõunasöök toimus sertifitseeritud GASTRO LOCAL® restoranis, kus pereettevõte pakkus ehtsat, kohalikest toorainetest valmistatud kodust toitu. Vähemalt 70% toorainest pärineb kohalikelt tootjatelt, toetades nii piirkonna majandust kui ka pakkudes külastajatele turvalisi, autentseid ja meeldejäävaid elamusi. See algatus on suurepärane näide sellest, kuidas toiduturism saab olla jätkusuutlik ja kogukonnakeskne.
4. päev: Projektiparterite koosolek, poliitikakujundamine ja tulevikuplaanid
Kohtumise viimasel päeval kogunesid partnerid juhtrühma koosolekule. Iga partner esitles oma poliitikatäienduste lõuendit (Policy Improvement Canvas), jagades ülevaateid senisest edenemisest ja soovitustest, mis on projekti raames välja töötatud. Samuti arutati järgmisi samme ja seati suunad edasisteks tegevusteks.

Kohtumine lõppes positiivses ja inspireerivas õhkkonnas – partnerid lahkusid uue energia ja selge fookusega tulevikule.
Järgmine kohtumine toimub 2026. aasta veebruaris Andaluusias.
